Sayfalar

7/01/2011

4 cocktails 4 snacks !!!

Selam!!
dün akşam Maslak'taki Msa'da Maksut Aşkar ile Fancy Classsics and Bites kursuna katıldık! Konsept şudur ki, 4 adet cocktail ve her birinin yanında yenilecek snakcler hazırlanacak, birer birer hepsinin tadına bakılacak, kalanlar paketlenip evde taşınacak!
Önlükler giyildi, önümüzde tüm malzemeler hazır, karnımızda gurulduyo! Yani biz çook hazırız! Hadi başlayalımm:)

1.Cosmopolitan & Smoked turkey, blackberry chutney and crisps:

İlk cocktailimiz Cosmopolitan, yanında da kıtırlarımızın üstüne sürmek için  "blackberry chutney" hazırlıyoruz! Bu chutney denen şeye ben bayılırım, ilk defa Londra'da, Liverpool Street Station yakınında ki inanılmaz sanviççimizde yemiştim. Ordaki favorim elmalı olandı, tavsiye derim, jambon gibi şarküteri ürünleriyle çok güzel oluyor. Reçelle turşu arası bu tatlı-ekşi lezzetin, şefimiz av hayvanlarıyla yenilmesini önerdi!Yapımı da çok basitmiş! Tarif için pls see below :) Bitince chutneylerimizi önceden 10 dak kadar fırında gevrettiğimiz tortilla parçacıklarının üstüne sürüyoruz, üstüne de smoked hindi parçalarımızı koyuyoruz ve ta-taammm!! sırada cosmopolitanımızı hazırlamak var!
    ***Chutney tarifi***
yıldız anason buymuş :)
100 gr böğürtlen
2 çubuk tarçın
10 adet karanfil
4 adet yıldız anason
10 adet tane karabiber
100 gr şeker
1 adet kırmızı soğan- yarım halkalar halinde ince doğranmış
10 cl şarap sirkesi


Önce tavaya böğürtlenleri atıyoruz biraz fokurdayınca soğanı katıp kavurmaya başlıyoruz, soğanlar ölmeye başlayınca , baharatları ekliyoruz.böğürtlenler suyunu verince şekeri koyuyoruz, bu esnada süreli karıştırıyoruz. suyunu çekince şarap sirkesini de ekliyoruz veee reçel kıvamına gelince altını kapatıyoruz!! sonra da afiyetle yiyoruz!!

Cocktailimize gelince, yapımı teoride çok basit ama şefimizden cocktail yapımıyla ilgili önemli püf noktaları öğrendik! Sırası geldikçe paylaşacağım =) Mesela shaker'ı fazla sallamak iyi değilmiş, amaç az sayıda ama güçlü şekilde sallayarak içeriği sulandırmadan hızlıca soğutmak!
   ***Cosmopol,tan tarifi*** 2 kişilik
8 cl vodka (Absolut kullandık)
4 cl portakal likörü (Hare kullandık)
4 cl yabanmersini suyu
1/2 adet lime (birkaç parçaya bölünmüş)

Tüm malzemeyi shakera koyup biraz da buz ekleyip çalkalıyoruz, süzerek önce bardağa , ordan da midemizeeee boşaltıyoruz! (bayagı da agır oluyor, vodkayı azaltıp yabanmersini suyunu arttırmak hafifletmek için en iyi yolmuş!)

2.Lime caipirinha& seabass ceviche, fennel carpaccio and avokado:

isimler neden ingilizce diye sormayın ben koymadım, bilmiyorum!
Bilmeyenler için, caipirinha bir brezilya içkisi, seabass bildiğimiz levrek, fennel da rezene demek. cevicheyi az sonra açıklicam!
Şimdi bir adet levrek filetosunu alıyoruz ve bıçağı balığa mümkün oldugunca paralel tutarak incecik silimler kesiyoruz. Daha sonra bir tabağa zeytinyağı döküyoruz ve üstüne deniz tuzu serpiyoruz, levrek dilimlerini de tabağa yerleştiriyoruz, son olarak asitte bekleyerek pişmesi için üztüne limon sıkıyoruz! ve yaklaşık 20-25 dakika sonra balıkların gerçekten de sadece limonun ve tuzun sayesinde bizim bildiğimiz anlamda olmasa da piştiğini görüyorsunuz! şahsen bizi çok şaşırttı vee inanılmaz lezzetli oldu, çok da pratik kesinlikle evde deneyin derim! ben kesin hafatda bir yaparım artık :) evi balık kokutmadan balık yemek için ideal :))
balıklar hazır olunca altına avokado dilimleri üstünede rezene koyarak küçük kanepeler yapıyoruz!
***Caipirinha için malzemeler:*** 2 kişilik
12 cl cachacha
1 adet lime
4 tatlı kaşığı şeker
kar/kırılmış buz

Bu sefer lime ve şekeri shakera diil bardağa koyuyoruz ve- mojito yapılırken görmüşsünüzdür- tokmakla iyice eziyoruz.üstüne önce bol buz, sonra cachacha ekliyoruz. Direk servis ediyoruuzzzz..

3.Dirty Martini & Green olive and coriander paste, black olive crisps:

Bildiğimiz yufkanın arasına zeytin ezmesi zeytinyağı karışımını sürüp ufak parçalara bölüp fırına verince bu kadar lezzetli bişey olucanı gerçekten ben düşünemezdim! deneyin!! 5 dakkada hazır:)

   ***Paste tarifi***
100 gr çekirdeksiz yeşil zeytin
2 çay kaşıgı kişniş tohumu
1 yemek kaşıgı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
1/2 adet limon suyu

çok basit, hepsini robota koy, karıştır!!! ister ekmekle, ister kıtırla, grissiniyle nasıl istersen yee :))


   ***Dirty martini***
2 cl vermouth
12 cl cin
1 cl zeytin suyu!!!
3 adet yeşil kokteyl zeytini
1 adet limon kabuğu

bu kesinlikle yapımı en ilginç olan cocktaildi! limonun KABUĞUNU sıkınca asit çıktıgını öğrendik mesela, ve bu asitle martini bardaklarını yıkadık! üzerine zeytin suyuyla bardağı çalkaladık, zeytin suyunu shakera geri boşalttık.cin ve vermouthu da shakera ekledik, 3-4 parça buzla sallayarak soğuttuk. aynı cocktaili  vermouthla bardağı yıkadıktan sonra vermothu lavaboya dökerek (kokteyle katmadan) yaparsak VERY DRY MARTİNİ, cini buz gibi soğutulmuş halde yine vermouthsuz olarak bardağa koyarsak da VERY VERY DRY MARTİNİ oluyomuş! Tabii her şekilde garni olarak zeytin olmazsa olmaz!!

4.Classic Margarita & Pan grilled shrimps, tequila & pepper aioli:

Jumbo karidesleri  kabuklarını çıkardıktan deniztuzu ve zeytinyagında biraz beklettik, sonra azcık zeytinyagında kızarttık.
Aioli, tapas sevenlerin yakından bilidği bir lezzet! mayoneze benzeyen, sarımsaklı bir karışım/dip/sos.

   ***Aioli***
2 diş sarımsak
2 çay kaşığı tuz
100 ml zeytinyağı
2 yumurtanın sarısı
2 yemek kaşıgı hardal
2 çay kaşıgı beyaz şarap sirkesi
1/2 çay kaşıgı beyaz toz biber
1 adet limon suyu
3 cl tekila

tekila, yağ ve şarap sirkesi hariç tüm malzemeleri çırptık, sonra yavaşça yagı ekledik, en son da tequila ekleyip sos kabına aldık, süppperrr oldu!! Karidesleri batırıp yedik ama ben aioliyi en çok küp şeklinde kızarmış patatesin üstünde seviyorum, şiddetle tavsiye ederim!!

   ***Margarita*** 2 kişilik
8 cl tekila
4 cl portakal likörü
1 adet lime
buzzzzzzzzzz

tüm malzemeyi shakerda karıştırıyoruzzz, hava atmak için bardağın tepesini yarım daire şeklinde tuza batırıyoruz ( böylece isteyen tuzlu tarafından isteyen tuzsuz tarafından içebilirmiş, hocam öle dedi :)

İŞTE BÖYLEEEE, BU KADAR ÇOK ŞEYİ YAKLAŞIK 3,5-4 SAATTE HAZIRLAYIP YEDİK-İÇTİK! YAZARKEN BİLE YORULDUM :) ÇOK KEYİFLİ BİR EĞİTİMDİ..
MUTFAK SANATLARI AKADEMİSİ'NE BİR GÖZ ATIN, GERÇEKTEN KEYİFLİ EĞİTİMLER VAR, ÇOK DA BAŞARILILAR!
http://www.msa.tc/flash_siteT/fullpage.html
Bana bu eğitimi bulup sürpriz yapan sevgilime ayrıca teşekkür ederim!

Hadi bana iyi geceler!
xo
Ece

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder